• 17 mei 2017

  beleefhuis jan cunen

  Beleefhuis Jan Cunen - Impulsgroep Oss 17 mei 2017

  Lees meer...  
 • 5 april 2017

  centrum oss

  Te gast in Centrum Oss - Impulsgroep Oss 5 april 2017

  Lees meer...  
 • 11 januari 2017

  keuzes maken

  Keuzes maken - Impulsgroep Oss 11 januari 2017

  Lees meer...  
 • 14 december 2016

  anika

  Koffie met traditie - Impulsgroep Oss 14 december 2016

  Lees meer...

beleefhuis jan cunen

Beleefhuis Jan Cunen 

door Laura van Buul

Lief Papier

Ik hoefde niet ver te reizen voor deze Impulsgroep avond. In minder dan vijf minuten lopen stond ik namelijk in het museum Jan Cunen, voor mij de eerste keer overigens. Door de nieuwe ingang, via het park met het pas geopende Café Cunen, ging ik naar binnen. Ietwat onzeker keek ik rond, totdat Bjorn mij een hand gaf en verder wegwijs maakte.

Even voorstellen

In de trouwzaal werden we ontvangen door Karin van Lieverloo, artistiek directeur en Margo Elemans, zakelijk directeur. Bjorn stelt zich ook voor. Hij zit in zijn laatste studiejaar en loopt stage bij Café Cunen, of beter gezegd.. hij heeft het horecagedeelte onder begeleiding van beide directrices en coördinator Horeca opgezet.

Nadat we uitgebreide informatie kregen over het museum en de organisatie, volgde een rondleiding in dit prachtige gebouw. Daarbij keken we onze ogen uit; naar de architectuur, gebruikte materialen, details en huidige exposities. Hier hadden we veel meer tijd aan kunnen besteden, maar we waren met een ander doel gekomen.

Verhitte discussies

Op dit moment is het museum nog veel afhankelijk van gelden vanuit Gemeente Oss. De gelden vanuit de gemeente zal langzaam afnemen, maar altijd een grote inkomstenbron blijven. Er zijn daarnaast al fondsen benaderd, maar de directrices willen meer doen.

De vraag was, in tegenstelling tot het antwoord erop, vrij eenvoudig. De onderdelen van de vraagstelling vanavond: hoe krijgen we meer bezoekers, hoe kunnen we lokale bedrijven betrekken bij het museum en op welke manier kunnen we meer inkomsten genereren?

Tussen de subgroepen heerst er altijd een gezonde competitie. Dit leidde nu weer tot creatieve peentjes zweten, tijdens deze zwoele voorzomerse avond. Wie zal met het beste idee komen?

De kunst de deur uit!

Een kunstwerk laten rouleren bij grote bedrijven. Zij betalen hier uiteraard voor, om een kunstwerk bij de entree te plaatsen. Met als doel om werknemers met elkaar in gesprek te laten raken over wat dit werk oproept. Dit beeld zal onderdeel van een actuele expositie zijn en nieuwsgierig maken naar de rest. Uiteraard is het van belang om na te gaan of het haalbaar is om de veiligheid van het kunstwerk te borgen.

Andere voorstellen waren om aan de voorkant en buitenkant te laten zien wat er binnen in het museum te zien is. Of een soort toerist in eigen stad – kunstroute. De leegstand in het centrum benutten om replica’s of foto’s van kunstwerken te displayen en hier vragen of opdrachten bij te zetten. Lekker interactief, vinden mensen leuk.

De worstkamer

Bedrijven kunnen tentoonstelling adopteren, of zelf organiseren over de geschiedenis van hun bedrijf. Denk aan grote Osse bedrijven zoals de Unox en Organon. Zij zouden een exclusieve tentoonstelling in een eigen ruimte kunnen krijgen voor een bepaalde periode. Dit lokt uiteraard medewerkers naar het museum, die wellicht ook weer hun gezin meenemen om dit mee te delen.

Jan Cunen is geen museum

Het Jan Cunen is meer dan een museum. Naast het feit dat het imago van een museum wat stoffig aandoet, dekt het in dit geval ook de lading niet meer. Er wordt gestreefd naar een ontmoetingspunt, om mensen te verbinden.. met elkaar en met de kunst. In de huiskamer, die tevens als prachtige trouwzaal dient, worden exclusieve evenementen georganiseerd. Het museum Jan Cunen wil de toekomstpoort van kunst, ontmoeting en verbinding zijn.

Maar als het geen museum is, wat dan wel? Herman kwam heel toepasselijk met de naam, het Jan Cunen Beleefhuis. Het refereert naar de tijd dat Villa Constance een woonhuis was, maar ook naar de vele mogelijkheden die het biedt om je zintuigen te prikkelen. Zeker met de komst van Café Cunen, dat een mooie aanvulling is op het authentieke gebouw en de mogelijkheden.

Ervaren – Dineren – Spanning – Complot

Een totaal ander idee. Mensen zijn steeds meer op zoek naar een ervaring, vooral in (kleine) groepen. We besteden ons geld graag aan groepsuitjes en daar herinneringen aan overhouden. Dit prachtige pand leent zich daar uitstekend voor! In mijn groep begon iemand over escaperooms, terwijl ik rondkeek in de trouwzaal. Toen kwam het idee voor het ‘Cunen Cluedo’. Als een grote overwinning juichte ons groepje dit idee toe! Een moorddiner in de trouwzaal, met acteurs en voorwerpen die verstopt zijn in de villa.

Bij de presentatie van de impulsen werd er driftig meegeschreven door onze gastenvrouwen en heer. Geheimzinnigheid rondom ‘het beste idee’ was onmiskenbaar aanwezig om de spanning op te voeren. De eerste reactie was dat ze het proces leuk vonden en betrokkenheid van ons uit gevoeld hebben. Sommige ideeën waren een bevestiging dat ze op het goede pad zijn en andere impulsen weer heel verrassend en innovatief.

Tijdens de nabespreking borrelde de inspiratie verder op, er was bijna geen stoppen meer aan. We hebben veel gelachen en genoten van de fijne omgeving en sfeer. Wij zagen het zelf al helemaal zitten en hopen binnenkort met de Impulsgroep de exclusieve première te krijgen!

 

Spreekt je dit aan? Trakteer ons op jouw onderwerp