• 17 mei 2017

  beleefhuis jan cunen

  Beleefhuis Jan Cunen - Impulsgroep Oss 17 mei 2017

  Lees meer...  
 • 5 april 2017

  centrum oss

  Te gast in Centrum Oss - Impulsgroep Oss 5 april 2017

  Lees meer...  
 • 11 januari 2017

  keuzes maken

  Keuzes maken - Impulsgroep Oss 11 januari 2017

  Lees meer...  
 • 14 december 2016

  anika

  Koffie met traditie - Impulsgroep Oss 14 december 2016

  Lees meer...

keuzes maken

Keuzes maken 

 

door Laura van Wezel

Lief Papier

 

Eerste bijeenkomst van 2017
De eerste bijeenkomst in 2017 start met een vraagstuk dat voor iedereen herkenbaar is. Het vraagt van de Impulsgroep leden om een boekje open te doen over hun eigen ervaringen.
Haar vraag voor de Impulsgroep is dan ook: Wat helpt om goede keuzes te maken? Welke factoren stimuleren een vrij denkproces en hoe zijn wij tot bewuste keuzes gekomen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, was het nodig dat we bij onszelf te rade gingen of we wel eens op zo’n punt terecht waren gekomen. In viertallen werd besproken of er iemand het roer wel eens had omgegooid of bewuste keuzes had gemaakt en hoe deze tot stond waren gekomen.
De conclusie die getrokken mag worden, is dat iedereen in zijn leven een keer (of meerdere keren) op het punt komt dat er een keuze gemaakt moet worden. Hoe we hiermee omgaan is voor iedereen anders, maar toch is er ook veel gelijkenis. Wij konden daardoor een aantal impulsen geven vanuit eigen ervaring.

Impulsen

Een gouden regel waar iedereen zich in kon vinden: Neem afstand van wat energie vreet en omarm dat wat energie geeft. Maar hoe doe je dat dan? Je weet dit pas als je het voelt.
- Vertrouw op je jezelf en je gevoel. Blijf dus dicht bij jezelf.
- Hou vast aan je kernwaarden en sluit aan bij je talent.
- Anita wist ook heel mooi te verwoorden: Val niet terug op dat wat je eerder verlaten hebt.
- Voel en zie de keuzemogelijkheden die er zijn, want die zijn er altijd.
- Spar hierover met anderen in je directe omgeving.
Vraag of zij dit bij jou herkennen, vraag door en ben kritisch.
- Maar ga ook netwerken en ideeën opdoen om uit je eigen hoofd te komen.
Een onverwachtse vraag van een ander, zal je kunnen triggeren. Om de kans op een onverwachtse vraag te vergroten, zal je dus met mensen in gesprek moeten gaan.

Obstakels

- Ben je bewust van wat je tegenhoudt.
- Wat is je strategie? Maak je keuzes vanuit vermijding of uit verlangen?
- Vanuit loyaliteit, gewoonte en je comfortzone ben je sneller geneigd om terug te vallen op dat wat je kent. Maar je hebt hier niet voor niets eerder afstand van genomen, daar was een goede reden voor.
- Te snel op je doel af willen; met oogkleppen op of een kokervisie mis je mooie kansen die misschien een stapje van het gebaande pad liggen. Neem de tijd, niet de snelweg.
- Angsten kunnen je in de weg staan. Dit zijn veelal gevoelens van onzekerheid en het onbekende.
- Proberen te voldoen aan vermeende verwachtingen. Deze zitten namelijk alleen in je eigen hoofd en worden steeds aangepast om het jezelf moeilijk te maken.
- Verlies het grotere doel niet, maar doe dit stap voor stap.

Balans

Balans is voor veel mensen een moeilijk iets. Om te investeren in een carrière moet het huishouden vaak een stapje terug doen en vice versa. Belangrijk is om voor jezelf duidelijk te hebben wat prioriteit heeft op dit moment en dat is niet altijd een gevoelskwestie. Is dat bijvoorbeeld vrijheid of financiële zekerheid? Je kunt wel vrijheid willen, maar een dak boven je hoofd is nou eenmaal een eerste levensbehoefte.

Om Ton te citeren: Je zult eerst gelukkig moeten worden, om daarna te kunnen presteren in plaats van andersom.

Inzicht in elkaar

Het bijzondere aan deze bijeenkomst was dat er veel onderlinge ervaringen uit te wisselen tussen de Impulsgroep leden. In de ene groep wat diepgaander dan de andere, maar zeker waardevolle inzichten in elkaar. Aan het einde van de avond zijn we meer te weten gekomen over elkaar en over hoe bepaalde processen bij mensen werken. Dus niet alleen de vraagsteller ging naar huis met een bucketlist vol impulsen, maar ook alle leden namen dit mee.

 

Spreekt je dit aan? Trakteer ons op jouw onderwerp