• 17 mei 2017

  beleefhuis jan cunen

  Beleefhuis Jan Cunen - Impulsgroep Oss 17 mei 2017

  Lees meer...  
 • 5 april 2017

  centrum oss

  Te gast in Centrum Oss - Impulsgroep Oss 5 april 2017

  Lees meer...  
 • 11 januari 2017

  keuzes maken

  Keuzes maken - Impulsgroep Oss 11 januari 2017

  Lees meer...  
 • 14 december 2016

  anika

  Koffie met traditie - Impulsgroep Oss 14 december 2016

  Lees meer...

anika

Koffie met traditie 

 

door Laura van Wezel

Lief Papier

De gast van deze avond had allerhande snuisterijen meegebracht. Een nieuwsgierig makende pan met zand op een gasbrander verwelkomde ons van achter de bar. Ook de potjes kruiden en kleine porseleinen kopjes konden haar passie slechts kort verhullen.

Anika Spaninks, een jonge, enthousiaste spring in ‘t veld. Vol passie begon ze te vertellen over haar ‘zandbak’. Een uit de hand gelopen afstudeerproject, getriggerd door een krantenartikel.
Met de komst van de vele Syrische vluchtelingen, waren de ouderen uit het verzorgingshuis waar ze vrijwilligerswerk deed, bang. Bang om hun koffieplek kwijt te raken.

Onbekend maakt onbemind moet Anika gedacht hebben. Het verhaal zette haar voelsprieten op scherp en ze ging op onderzoek uit. Ze leerde veel over koffie en ontdekte een traditionele manier om deze te bereiden in de Arabische cultuur. Van oudsher werd de koffie daar, bij gebrek aan middelen, verwarmd in het zand met speciale pannetjes en kannetjes. Deze laatste Dallah's genoemd. Op de bar staan keramische kannetjes die ik nog nooit gezien had. Authentieke Dallah's in een Nederlands jasje gegoten. In Delfts Blauw versierd met tekeningen van vluchtelingkinderen.

Ze deelde met ons haar idealistische verhaal en daarna ook de lekkere koffie. Haar inspirerende gedachtegang en missie, maakte veel discussie los. Culturen meer bij elkaar betrekken en versmelten, passend bij het huidige Nederland. Van elkaar leren en tradities respecteren, met koffie als verbindende factor.

Maar wat wilde ze hier precies mee? Wat zou haar core business moeten worden?
In subgroepen hebben we de drie verschillende elementen geanalyseerd en de mogelijkheden bekeken.
- Koffie
- Verbinding
- Koffiekannetjes

Veel woordspelingen zijn de revue gepasseerd vanavond. De mogelijkheden eindeloos, of eindelijk..?
Ook de symboliek van de kameel werd uitvoerig besproken. De twee bulten zouden kunnen staan voor de twee personen die een conflict hebben en nader tot elkaar dienen te komen, waardoor de koffie een soort brug kan slaan tussen deze twee.

De impulsen die gegeven werden waren zeer veelzijdig. Van een projectmatige troubleshooter, zeer exclusieve koffiekar die bedrijven kunnen inhuren om een gesprek op gang te brengen, een franchise onderneming, tot zelfs een koffie kameleon die veelzijdig inzetbaar is.

Anika ging in ieder geval stuiterend van de ideeën naar huis. Wij zijn allemaal erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van de KoffieKameel of KoffieKameleon? Graag horen wij het vervolg van deze Tilburgse Dallah Lama.

 

 

Spreekt je dit aan? Trakteer ons op jouw onderwerp